Skoči na glavno vsebino

Uporaba certifikata v Outlooku

Navodila prikazujejo kako v Outlook uvoziti certifikat in ga uporabiti za šifriranje in digitalno podpisovanje elektronske pošte. Postopek je prikazan za Outlook 2016, vendar bi navodila za starejše verzije morala biti podobna.

Za vklop digitalnega podpisovanja odprite meni Datoteka in izberite Možnosti. Odprite Središče zaupanja in njegove Nastavitve. V zavihku E-poštna varnost najprej uvozite certifikat, tako da izberete gumb Uvozi/izvozi (slednjega ni potrebno storiti, če ste za sprejemanje certifikata uporabili Internet Explorer).

cert2

Odpre se vam novo okno, kjer s klikom na Prebrskaj … certifikat poiščete na računalniku. Potrdite s klikom na V redu.

outlook2

Zopet se nahajte v Središču zaupanja, kjer izberete Nastavitve. Odpre se vam okno, kjer lahko izberete certifikat za podpisovanje. Kliknete na Izbira … in izberete certifikat (istega lahko uporabite tako za podpisno kot tudi šifrirno potrdilo). Preverite še, da so kljukice o privzetih varnostnih nastavitvah take kot prikazuje spodnja slika. Potrdite s klikom na V redu.

cert

 Zadnje kar morate storiti je, da postavite kljukico pri možnosti Dodaj digitalni podpis odhodnim sporočilom.

outlook1

Odhodna sporočila bodo odslej podpisana z digitalnim certifikatom, kar bo vidno tudi v samem vmesniku odjemalca.

Šifriranje vključite za vsako odhodno sporočilo posebej, tako da v zavihku Možnosti izberete Šifriraj. Za možnost enkripcije morate imeti predhodno dodan javni ključ (certifikat) prejemnika.

 

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)