Skoči na glavno vsebino

Spletni strežnik Apache

Video navodila

Spletni vmesnik omogoča upravljanje s spletnim strežnikom Apache, ki je nameščen na virtualnem strežniku. Spletnemu strežniku lahko urejamo nastavitve ter ga ponovno naložimo (posodobijo se konfiguracijske datoteke).

Navidezni gostitelj je nastavitev, s pomočjo katere spletni strežnik ločuje posamezne spletne strani glede na domenski zapis.

Primer nastavitev navideznega gostitelja za domeno www.primer.si je prikazan na spodnji sliki:

apache2

Postopek dodajanja novega virtualnega gostitelja se sproži s klikom na gumb Dodaj. V polje ime je potrebno vnesi ime nastavitve, ki se mora obvezno končati s končnico .conf. Vnosi, ki se ne bodo končali s končnico .conf, ne bodo upoštevani pri nastavitvah. V polju Konfiguracija se pojavi predhodno pripravljen vzorec nastavitev. Vzorec je potrebno popraviti na ustrezne vrednosti, nato pa konfiguracijo shraniti s klikom na gumb Shrani.

Po uspešni shrambi nastavitev je potrebno spletni strežnik vnovično naložiti. Spremembe bodo vidne takoj, ko bo urejen tudi domenski zapis v DNS strežnikih.

apache6

Vzorčna konfiguracija vsebuje samo najbolj obvezne parametre. V primeru, da potrebujete še kakšen dodaten parameter ali nastavitev, lahko to dodate sami. Primeri nastavitev so na voljo na uradni spletni strani http://httpd.apache.org/docs/2.2/vhosts/examples.html (v angleščini).

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)